Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

Tacana jongeren rondden opleiding milieumonitor af

28 februari, 2023

In Bolivia steunt het Vlaams Fonds Tropisch Bos de Tacana, dat zijn enkele inheemse gemeenschappen uit de BenĂ­-regio. Jongeren leren er werken met IT-toepassingen en GPS om het tropische woud rondom hen te kunnen beheren en beschermen.

In het Noorden van Bolivia wonen en leven de Tacana-gemeenschappen naast de rivier de Beni. Het VFTB steunt hen in de bescherming van hun woud, dat bedreigd wordt door onder meer de suikerrietindustrie. Eind vorig jaar liep de opleiding van enkele jongeren tot milieumonitor af. 

De opleiding stelt hen in staat om het regenwoud, vaak beheerd door de inheemse gemeenschappen, beter te bewaken. In de regio zijn er tal van bedreigingen. De rivier Beni is al ernstig vervuild door mijnbouw verderop, en bedrijven azen op hun gronden om suikerriet te telen op stukken waardevol regenwoud. Suikerriet vereist de kap van hele stukken Amazonewoud en verarmt na enkele jaren de bodem, waardoor zelfs suikerriet er niet meer kan groeien. 

Sneller en accurater

Dankzij deze opleidingen kunnen de Tacana zelf beter een oogje in het zeil houden. De jongeren worden milieumonitor en kunnen met een GPS veel sneller en accurater melding maken van ontbossing. De IT-infrastructuur zorgt ervoor dat de gemeenschappen, die ver uit elkaar worden in erg onherbergzaam gebied, beter met elkaar kunnen overleggen. 

Samen vormen ze een front tegen malafide bedrijven, die de gemeenschappen anders heel makkelijk tegen elkaar kunnen uitspelen. De jongeren leren ook de waarde van hun woud inschatten en manieren waarop ze ook op een duurzame manier inkomsten kunnen behalen eruit, zonder dat het moet gekapt worden. De inheemse gemeenschappen, die dagelijks in het woud vertoeven en het op hun duimpje kennen, zijn ook de beste beschermers er van. 

Meer lezen over de bedreigingen voor de Tacana en hun regenwoud

« Terug

Sluiten