Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

De palo rosaboom om de bioversiteit en agroforestry systemen te bevorderen in de Peruaanse amazone

Thema
Beheer
Doel
Camino Verde is de partner die met steun van het VFTB in de regio van Madre de Dios in het amazonewoud in Peru een bijzondere boomsoort opkweekt, plant en het duurzaam beheer ervan mogelijk maakt. De palo rosaboom (Aniba rosaeodora) is een bedreigde boomsoort waaruit een waardevolle essentiële olie wordt geëxtraheerd.
Activiteiten

Het project beoogt de inkomsten van kleine landbouwers, die focussen op de oogst van de boom Palo Rosa (Aniba rosaeodora), een bedreigde soort door de grote vraag naar zijn waardevolle essentiële olie, te verhogen.

Dit project zal werken in gemeenschappen van twee regio’s in de Peruaanse amazone: Loreto, waar men 11 000 Palo Rosas zal zaaien, en Madre de Dios (MDD), waar men 2250 palo rosas zal zaaien. Om de diversiteit te behouden zal men naast elke Palo Rosa boom ook herbebossen met 3 bomen van een andere soort (in totaal 8 aromatische -en houtsoorten en 8 fruitsoorten).

In totaal zal het project 120 families helpen met de implementering van in het totaal 85 ha gediversifieerde agroforestry systemen (gemiddeld 0,7 ha per landbouwer). Voor elke hectare zullen de landbouwers één hectare secundair bos (purma) en één hectare primair bos (monte) te regenereren. Op die manier zorgt het project voor het herstel en de bescherming van 170 ha bos.

Als gevolg van deze bescherming en het zaaien, het onderhoud en de niet-destructieve oogst van de Palo Rosa, voorziet dit project voor de landbouwers een garantie dat ze kunnen verkopen en de mogelijkheid om deel te nemen aan technische vormingen. Deze vormingen dienen ook om tussen landbouwers uit dezelfde regio ervaringen, kennis, en zaden uit te wisselen.

Dit project gebruikt het herbebossen van de Palo Rosa als een toegangspoort om meer samenwerking en een betere relatie te bewerkstellingen tussen landbouwers, meer diversiteit in de bospercelen te brengen, en om meer inkomsten te genereren voor deze systemen.

Periode
2021-2022
Partners

Camino Verde

Budget
96.460 EUR
Land en regio
Peru
Regio’s madre de Dios en Loret
Oppervlakte
170 ha
(Her)bebossing
2 ha
Aantal begunstigde families
120 families
Sluiten