Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

13.000 nieuwe Palo Rosabomen in Peruaanse Amazone

14 december, 2022

Het VFTB project i.s.m. Camino Verde om de Palo Rosa boom terug te laten heropleven in Peru, loopt op zijn einde. Een overzicht van de resultaten.

Met dit project werd beoogd aan te tonen dat de herbebossing van een bedreigde boom in het Amazonegebied zoals de "Palo Rosa" (Aniba rosaeodora) sociaaleconomische voordelen kan opleveren voor kleine boeren in het Peruaanse Amazonegebied. De Palo Rosa wordt overgeëxploiteerd vanwege de vraag naar zijn essentiële olie en vaak op een niet-duurzame manier geoogst.

Het project begon in een ongekende context van een COVID19 pandemie waarin het Peruaanse grondgebied, en meer nog de inheemse gemeenschappen van de regio Loreto en Madre de Dios, voor alle buitenstaanders gesloten waren. Ondanks deze vertraging waren de dorpelingen, toen de beperkingen werden opgeheven, enthousiaster dan ooit. 

Camino Verde MT (17)

Het project werd in mei 2022 afgerond met enkele mooie resultaten: 

In Loreto zijn 11.000 Palo Rosas-bomen geplant en in Madre de Dios 2.250. 

In totaal heeft het project 120 gezinnen ondersteund en het herstel en de bescherming van ongeveer 100 hectare bos mogelijk gemaakt. 

Camino Verde MT (6)

In ruil voor deze bescherming en het planten, onderhouden en niet-destructief oogsten van de Palo Rosa krijgen de boeren een afzetgarantie tegen een vastgestelde prijs en de mogelijkheid om deel te nemen aan technische opleidingsworkshops. Deze workshops dienen ook om de uitwisseling van ervaringen, kennis en zaden tussen landbouwers in dezelfde regio te versterken. 

Camino Verde MT (8)

De Palo Rosa bomen genereren economische waarde door de productie van biomassa die dankzij het project herbebost worden in PFS. In twee regio's van het Peruaanse Amazonegebied levert het inheemse gemeenschappen 3 Peruviaanse Soles/kg biomassa, wat neerkomt op zo'n 900 Soles/maand (gelijk aan 225 Eur/maand).

Dit project gebruikt de herbebossing van de Palo Rosa als een hefboom voor meer connectiviteit en samenwerking tussen boeren, meer diversiteit in agrobosbouwpercelen en meer inkomsten uit deze systemen.

Camino Verde MT (24)

« Terug

Sluiten