Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

Boliviaanse Juan Chulo-lagune beschermd gebied met dank aan o.m. het VFTB

31 mei, 2022

Sinds 12 mei jongstleden geniet het "Natural Area of Integrated Management (AMNI) Juan Chulo" officieel bescherming, mede dankzij de steun vanuit het Vlaams Fonds Tropisch Bos.

Afgelopen donderdag, 12 mei, kwam de gemeentelijke autonome regering van Santa Rosa del Sara samen om de laatste hand te leggen aan een officiële wet om de autonomie en creatie van het gemeentelijke beschermde gebied openbaar te maken. Sinds dan geniet het "Natural Area of Integrated Management (AMNI) Juan Chulo" officieel bescherming, mede door steun vanuit het Vlaams Fonds Tropisch Bos. 

Aan de voet van de lagune en bij de ingang van de AMNI Juan Chulo kwamen raadsleden, gemeenschapsleiders en vertegenwoordigers van de Juan Chulo Union bijeen om dit nieuwe gebied in bescherming in hun gemeente te vieren. Zelfs de burgemeester van Santa Rosa del Sara, Rimber Barrón, was van de partij voor deze bijzondere gelegenheid. 

(Van links naar rechts) Eng. Rimber Barrón - Gemeenteburgemeester van Santa Rosa del Sara, Prof. Jorge Vespa-Voorzitter van de Unie Juan Chulo en Samuel Varón Ruiz - voorzitter van de gemeenteraad

(Van links naar rechts) Eng. Rimber Barrón - Gemeenteburgemeester van Santa Rosa del Sara, Prof. Jorge Vespa-Voorzitter van de Unie Juan Chulo en Samuel Varón Ruiz - voorzitter van de gemeenteraad

Het natuurgebied, met een oppervlakte van 1.678,37 hectare, garandeert nu de bescherming van de Juan Chulo-lagune. De lagune wordt beschouwd als een leefruimte voor de lokale bevolking, bevat een schat aan biodiversiteit  en is een waardevolle waterbron.

De bescherming van het gebied kwam er na een rigoureus proces, waarbijde leiders en leden van de Juan Chulo Union de neuzen in dezelfde richting zetten om om het gebied officiële bescherming te geven? Centraal hierin stond het welzijn en de toekomst van iedereen.

Het beschermde gebied werd daarna ingesteld onder de categorie "Geïntegreerd beheer van natuurgebied", dat de bescherming van de biologische diversiteit en de watervoorraden verzoent met de duurzame ontwikkeling van de lokale bevolking. 

Nieves Suarez, technicus van onze partnerorganisatie Fundación Natura Bolivia tijdens het opstellen van de wet.

Nieves Suarez, technicus van onze partnerorganisatie Fundación Natura Bolivia tijdens het opstellen van de wet.

Dankzij de steun van het Vlaams Fonds Tropisch Bos (VFTB) kon Fundación Natura Bolivia technische bijstand leveren. Eerst bij het creatieproces, verder ook bij het opstellen van het verantwoordingsdocument en later bij het uitdragen van het wetsontwerp bij lokale terreinbeheerders. Dit resultaat is een mooie prestatie voor het VFTB en voor Fundación Natura in hun missie om waterbronnen en bossen te beschermen.

Op het event erkenden de lokale politici  de noodzaak van deze stap vooruit, om te kunnen voldoen aan de hoge eisen die aan het beschermde gebied worden gesteld. De burgemeester van Santa Rosa del Sara, Rimber Barrón, formuleerde het zo: "In de toekomst denken we met Fundación Natura Bolivia ook toeristische projecten te ontwikkelen(...) waar we toeristische verblijvenkunnen maken en recreatieve wandelingen kunnen doen. Zo creëren we een plek  waar de families uitde gemeente zich ook kunnen ontspannen".

Water, een schaars goed

Panoramisch uitzicht op de prachtige en zeer waardevolle  Juan Chulo-lagune

Panoramisch uitzicht op de prachtige en zeer waardevolle  Juan Chulo-lagune.

De gemeente Santa Rosa del Sara ligt in de provincie Sara van het departement Santa Cruz centraal in Bolivia. Net als alle gemeenten die behoren tot de Norte Integrado", heeft het een uitstekend landbouw- en veeteeltpotentieel . De uitbreiding van de veestapel in het gebied maakt dat hulpbronnen zoals water zeer gegeerdzijn. Vooral in de maanden juli, augustus en september, wanneer het droogseizoen zijn meest acute fase bereikt.

 Volgens het rechtvaardigingsdocument heeft de Juan Chulo-lagune ernstige problemendoor  de hoge ontbossing die de regio de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.  Vele chaqueos en ongeplande landbouwactiviteiten zorgen voor een gevoelige waterhuishouding in de streek.

Tot slot, een ander punt om te benadrukken is het toeristische potentieel van de Juan Chulo-lagune,  een ideale locatie om te vogelspotten, te vissen, de lokale gastronomie te degusteren en andere ecotoerisme-activiteiten. Dat kan de ontwikkeling van deze unieke plek verder bevorderen. 

Dit artikel is een gebaseerd op een verslag van onze partner Fundacion Natura. Het kadert binnen dit VFTB-project.  

« Terug

Sluiten