Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

Video laat zien hoe er in het Waorani-territorium verzekerd wordt dat men niet ontbost om cacao te telen

01 februari, 2022

De Waorani’s zijn een inheems volk in Ecuador, een van de laatsten die nog vrij traditioneel leven en die een gigantisch territorium beheren. Een regio die heel wat bedreigingen kent zoals olie-ontginning, mijnbouw en landbouw.

Het Vlaams Fonds Tropisch Bos ondersteunt de vrouwenorganisatie van de Waorani. Door eerdere projectsteun van het het VFTB kon de vrouwenorganisatie een heel belangrijke activiteit ontwikkelen, de productie van kwaliteitsvolle cacao.

Vroeger was de cacao-oogst onzeker en was het fermentatieproces veel moeilijker en arbeidsintensiever. Vandaag hebben ze dankzij het project een droogserre geïnstalleerd dat vergemakkelijkt en verbetert het verwerkingsproces.

Belangrijk is ook dat de steun van het nieuwe VFTB-project er mee voor gezorgd heeft dat er in de regio zeker niet ontbost wordt om cacao te telen. Er wordt alleen maar geteeld in gebieden die al ontbost zijn en waar er al velden waren waar ze hun gewassen op teelden.

De werking van de vrouwenorganisatie van de Waorani, die heel dicht bij de mensen staat, is een voorbeeld voor veel andere organisaties en voor de Ecuadoraanse overheid. Het is een inheemse organisatie die effectief het verschil maakt.

Nederlandse ondertitels beschikbaar. Filmmateriaal dankzij vrijwiliger Tom Tetteroo

« Terug

Sluiten