Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

COVID-19 in Ecuador: het bevreemdende beeld van mondmaskers in het Amazonewoud

02 november, 2020

Corona is de wereld nog niet uit. Ook in Ecuador slaat het virus hard toe. De hallucinante beelden van ontelbare dodelijke slachtoffers op straat, overvolle ziekenhuizen en honderden uitgedolven graven zullen nog lang op ons netvlies gebrand staan. Vooral stedelijke gebieden krijgen het hard te verduren, maar er wordt ook gevreesd voor de inheemse gemeenschappen, die vaak afgezonderd leven in het woud en daardoor weinig tot geen toegang hebben tot de gezondheidszorg. BOS+ steunt er, naast andere projecten, de lokale initiatieven van de Waorani, om hun gemeenschappen te beschermen.

In het prachtige Amazonegebied van Ecuador, vinden we een van de kostbare inheemse volkeren die uitdagers als globalisering, kolonisering en industrialisering tot op heden hebben overleefd, de Waorani. Deze inheemse bevolkingsgroep, die in de afgelopen 40 jaar de structurele shift maakte van een rondtrekkend leven als jagers en verzamelaars naar gemeenschap met permanente nederzettingen, probeert het voorzien in hun levensonderhoud steeds met respect te doen voor hun cultuur en het bos waarin ze leven.

Tot op heden worden de gemeenschappen en hun bos belaagd door illegale ontbossingen, petroleum ontginning en de uitbreiding van landbouwgebied. Door zich te verenigen in verschillende organisaties en samenwerkingen aan te gaan met partners uit verschillende sectoren, waaronder ook BOS+, komen zij op voor het bos waarin ze leven en al haar diensten. Nu staan ze echter voor een nieuwe onzichtbare vijand: het coronavirus.

Waorani julio 2019 (10) .JPG

Omdat mondelinge overdracht binnen de Waorani samenleving de norm is, eerder dan het schriftelijk vastleggen van kennis, dreigt met het overlijden van de ouderen uit de gemeenschap ook een groot deel van hun traditionele cultuur verloren te gaan. Ouderen zijn immers vaak de enigen die wel nog over de kostbare kennis van de Waorani-cultuur beschikken. Hun kwetsbaarheid wordt nu nogmaals onmiskenbaar vergroot, aangezien zij ook een risicogroep zijn voor het coronavirus.

De aanpak van corona door de Waorani

BOS+ werkt al 8 jaar samen met het Waorani volk aan bosbehoud en duurzaam gebruik van het woud. Door middel van deze samenwerkingen kon een deel van de gemeenschap tot op heden al heel wat mooie zaken verwezenlijken en alternatieve economische activiteiten ontwikkelen, met respect voor hun cultuur én het bos. Om ook het COVID-19-probleem degelijk aan te pakken, staken de Waorani vrouwenorganisatie AMWAE (Asociación de Mujeres Waorani de la Amazonía Ecuatoriana) en de Waorani koepelorganisatie de koppen bij elkaar en riepen zij de hulp in van andere (overheids)organisaties en financiers om verschillende acties op te zetten.

WhatsApp Image 2020-06-24 at 09.14.07.jpeg

Samen brengen de partners voedselpakketten, zuurstoftanks en medicatie tot in de afgelegen gemeenschappen en zorgen zij zo voor het waarborgen van een bevolking en een eeuwenoude cultuur. Om ook aan dit initiatief steun te bieden, gaat een klein deel van het budget voor het BOS+ programma nu hiernaartoe. Daarnaast wordt er op toegekeken dat de cacao, die in de projecten geteeld en verwerkt wordt tot chocolade, tijdens bezoeken aan de gemeenschappen nog steeds rechtstreeks bij de producenten kan worden opgekocht.

Het blijft een hele uitdaging om tijdens deze pandemie te blijven werken, maar aan engagement is er bij onze partners alvast geen gebrek om al het onmogelijke te doen om hun volk te helpen en de belangrijkste activiteiten te laten doorgaan ondanks alle moeilijkheden. 

WhatsApp Image 2020-06-24 at 09.16.13 (1).jpeg

WhatsApp Image 2020-06-24 at 09.19.17.jpeg

« Terug

Sluiten