Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

Bomen planten in Peru die bescherming bieden voor de waardevolle bijao-plant

30 juni, 2019

Tussen 10 en 12 juni 2019 was het VFTB-secretariaat op terreinbezoek bij enkele gemeenschappen in de Ucayali regio in Peru. VFTB ondersteunt er sinds het begin van 2019 het participatief bosbeheer van de gemeenschappen van de inheemse Shipibo-conibo bevolking.

Om het participatief bosbeheer van de gemeenschappen te versterken ondersteunt het VFTB er de volgende activiteiten:

  • Sensibilisering over het belang van het behoud van de bossen in de gemeenschappen.
  • Realisatie pilootproject rond agroforestry-percelen (boslandbouw).
  • verzekeren van de FSC-boscertificering.
  • De productie van gecertificeerd hout en het bijaoblad.

Het secretariaat van het VFTB bezocht boslandbouwgronden en woonde workshops bij samen met de organisaties AIDER en EPO, de Vereniging van Houtgebruikers in de Gemeenschap.

Op de bezochte percelen zijn al heel wat bosbomen geplant, voornamelijk marupa-soorten. Deze soorten bieden schaduw en bescherming voor gewassen zoals de bijao-plant.

Bijao2.jpg

De Bijao-plant is een populair gewas in de Ucyalai-regio. Het bijaoblad wordt gebruikt voor het regionale gerecht juane, gekookte yucca dat verpakt wordt in een bijaoblad. Het bijaoblad dient zowel voor de voedselverpakking als voor een smaakstof voor het voedsel. Op deze manier zorgt de teelt van bijao voor een interessante bijverdienste voor de dorpelingen.

Bij dezelfde gelegenheid werden ook de ateliers van CITE Indigena bezocht. CITE Indigena is een commercieel bedrijf ondersteund door AIDER waar duurzaam geoogst hout (FSC-gecertificeerd) wordt omgezet in diverse producten met toegevoegde waarde.

FB_IMG_1572780615898.jpg

« Terug

Sluiten