Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

VFTB project in Ecuador uitgeroepen door UNESCO als voorbeeld voor ecohydrologie

30 november, 2018

Sinds 2014 finaciert het Vlaams Fonds Tropisch bos het project “Herbebossing in Paltas” in het Zuiden van Ecuador. Het project is zeer succesvol en werd ook officieel door UNESCO erkend als voorbeeld hoe water en natuur elkaar versterken.

Samen met de lokale partner Naturaleza y Cultura Internacional, wilt dit project de watervoorziening in de regio verzekeren, zowel voor drinkwater als voor irrigatie. Dit doen we door gebieden die zijn gedegradeerd door ontbossing en overbegrazing te herbebossen en antieke wateropvangsystemen te herstellen.

De gemeente Paltas kreeg in 2017 dankzij dit project een Groene Premie van een nationale bank. Nu werd Paltas door UNESCO uitgekozen als eerste demonstratieve plek voor ecohydrologie in Ecuador.

In de ecohydrologie is het aandachtsgebied het belang van water voor natuur en natuur voor water, zowel kwalitatief als kwantitatief. Daarbij staat de integratie van water-, natuurbeheer en natuurontwikkeling centraal.

Dat is een mooie erkenning van het werk dat reeds vele jaren gebeurt door NCI, de producentenorganisatie ASOAGROPISA, de gemeente Paltas, de Ecoclubs van de lokale school en de gemeenschappen rond het herstel van de natuurlijke vegetatie en het behoud en herstel van de waterbronnen in het reservaat Pisaca.

Het Internationale programma van hydrologie van de UNESCO zet in op onderzoek, onderwijs en versterking van de capaciteiten rond hydrologie. Zij zijn steeds op zoek naar innovatieve projecten rond waterbeheer waar men werkt aan een verbetering van de kwaliteit en kwantiteit van water, de toename van biodiversiteit en de verbetering van de levenskwaliteit van de inwoners. Deze plekken worden gepromoot als leerplekken.

Dankzij deze erkenning en de ondersteuning door de “Banco de desarrollo” van Ecuador zal er een centrum gebouwd worden in Catacocha (Zuid-Ecuador) waar ambtenaren, wetenschappers en burgers van andere steden of landen ervaringen kunnen delen en het onderzoek rond dit thema kunnen verdiepen, als strategie rond klimaatsverandering.

De werking hier wordt momenteel gesteund door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De basis werd gelegd dankzij de steun van het Vlaams Fonds voor Tropisch Bos en de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Het herbebossingsproject in Paltas is niet mogelijk zonder jouw financiële steun. Investeer jij mee? 

Ja, ik help mee

« Terug

Sluiten