Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

Herstel van 4000 ha tropisch droogbos in Ecuador

27 november, 2018

Een nieuw project, gefinancierd door het VFTB, is opgestart rond het herstel van het 4.054,10 ha tropisch droogbos in Manabí door de aanplanting van 24.000 boompjes van 4 verschillende endemische soorten. Ook het commercialiseringsproces van enkele bosproducten moet verbeterd worden en er zal een participatief proces opgezet worden rond het gemeenschappelijke beheer van het bos.

De Ecuadoraanse economie, die grotendeels gericht is op de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, mineralen en de agro-industrie, zorgt ervoor dat grote delen van ’s lands natuurlijke rijkdommen verloren gaan, zonder dat het welzijn van de lokale bevolking is gewaarborgd. Herbebossingsprojecten moeten daarom ook voorzien in een dringende behoefte om de economie van de regio te ontwikkelen zonder bossen te vernietigen.

Dit project ondersteunt daarom de ontwikkeling van lokale productieve activiteiten en bevordert de waardeketens die zijn afgeleid van het duurzame gebruik van de biodiversiteit van het bos. Dat is ook het geval in het droogbos van Manabí.

Habitat van vele endemische soorten

De tropische droogbossen van de regio Tumbesina in het zuidoosten van Ecuador en Noordwesten van Peru, zijn de habitats van een grote hoeveelheid endemische soorten (soorten die alleen in die bepaalde regio voorkomen), en ze zijn een prioriteit voor de bescherming van de biodiversiteit op mondiaal niveau. Ondanks zijn belang is 95% van deze droogbos ecosystemen verloren door de menselijke tussenkomst en is het dringend nodig om de bescherming van de bestaande overblijfselen te garanderen.

Manabí: land van heilig hout en honing

De gemeenschappen uit de regio van het droogbos in Manabí gebruiken reeds jaren honing en palo santo, een houtsoort, van het bos. Ze verkopen hun producten langs de kant van de weg maar de bewoners geven aan dat ze steeds verder het bos in moeten om palo santo te kunnen vinden.

Palo santo (Bursera graveolens) of letterlijk “heilige stok” is een boom die goed kan gedijen in tropisch droogbos. Het hout van de boom heeft een sterke en zoete geur en wordt gebruikt als wierook in kerken, door sjamanen of door gewone burgers om hun huis te zuiveren en muggen te verjagen.

4.054,10 ha van het beschermde bos Sancán (7.623,5 ha) is gedegradeerd en er zijn geen beheersafspraken ter bescherming van het bos. Daar wil dit project iets aan veranderen. Het gedegradeerde stuk bos zal hersteld worden door de aanplant van vier verschillende endemische boomsoorten. Daarenboven wil men met het lokaal bestuur reglementen uitwerken ter bescherming van de palo santo en de typische ceibo boom.

Van palo santo naar een hoogwaardige etherische olie

Binnen een van de gemeenschappen is de producentenvereniging “Asociación de Aroma y Miel” opgericht die een destillateur heeft aankocht en op die manier ook etherische olie uit het hout  extraheert. Die kunnen ze aan een veel hogere prijs verkopen dan het hout zelf waardoor ze meer inkomsten genereren voor de 38 families binnen de vereniging. Het project wil de commercialisering verbeteren van de etherische olie en het afgeleide product menthol op basis van palo santo.

ook  honing wordt geoogst in het bos en geproduceerd door de boeren thuis. De honing wordt in potten langs de weg verkocht. Het project wil het commercialiseringsproces van de honing verbeteren en afgeleide producten zoals snoepjes op basis van honing mogelijk maken.

Meer participatie, meer zeggenschap

Tot slot zetten we in op een hogere participatie van de gemeenschappen bij de actualisering van het beheersplan van het bos, zodat zij meer zeggenschap hebben over het beheer van hun gemeenschapsbossen.

Een half jaar geleden werd dit project, gefinancierd door het Vlaams Fonds Tropisch Bos, opgestart in Ecuador rond het herstel van droogbos in Manabí. Onze partner ter plekke is FIDES (Fundación para la Investigación y Desarrollo Social) die reeds jaren actief is in Manabí en zich inzet voor natuurherstel, steeds in combinatie met het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen.

Het herstel van 4.054,10 ha tropisch droogbos in Manabí is niet mogelijk zonder jouw financiële steun. Investeer jij mee? 

Ja, ik help mee

« Terug

Sluiten