Spring naar de navigatie Sprint naar de hoofdinhoud Menu

Terreinbezoek bij de Waorani: tussen ambacht en moderne technologie

10 april, 2017

Projectverantwoordelijk Debbie Eraly van BOS+ bezoekt Gareno, een van de grootste Waorani-gemeenschappen, in de Ecuadoraanse Amazone. Haar verslag:

Gareno is een van de grootste en meest toegankelijke gemeenschappen. En dat heeft zo zijn gevolgen (meer weten over de context van aardolie-ontginning). Samen met de naburige gemeenschappen zijn de betrokkenen van het project enkele dagen samengekomen voor technische vormingen met betrekking tot cacao. Dit project liep tot eind 2016 met de steun van het Vlaams Fonds voor Tropisch Bos. Het wordt uitgevoerd door de vrouwenorganisatie AMWAE, in samenwerking de lokale organisatie Ecociencia.

Een van de voornaamste activiteiten tijdens het terreinbezoek was de verbeterking van de fermentatie van de cacao, een van de belangrijkste voorwaarden voor kwalitatieve chocolade. Met recyclagehout, ten velde verzameld van vervallen huisjes, worden eenvoudige kisten getimmerd die met drie op elkaar worden gestapeld en ingelegd met bananenbladeren. De jonge mannen uit het dorp zijn verrassend enthousiast en dagelijks worden een zevental kisten afgewerkt.

Jong en oud is aanwezig bij het geven van de instructies. Dit wordt opgenomen door landbouwingenieur en cacaospecialist Manuel samen met de lokale promotoren van AMWAE. Naast de technieken voor een goede fermentatie gaan die ook over het drogen van cacao, het onderhoud van de plantages en de toepassing van een natuurlijke, microbiële bemestingsvloeistof. Daarna trekt heel de groep naar een paar nabijgelegen veldjes om de 'leerstof' in de plantages toe te passen. Alles verloopt vrolijk en bewogen, en zoals altijd in de eigen Waorani-taal. Bij geen enkele van de andere groepen waar ik al mee werkte wordt er zo veel gelachen als bij de Waorani.

Ondertussen gaat een ander deel van het team voor een ander niveau: de lucht in. Om de evoluties van het project beter te kunnen volgen en claims van nul-ontbossing – altijd delicaat bij het werken rond commercieel interessante gewassen – hard te kunnen maken, wordt een drone ingezet. In elk van de drie dorpen worden vooraf geprogrammeerde vluchtschema’s uitgevoerd. Er worden grote ogen getrokken en het vreemde gevaarte wordt van dichtbij onderzocht.

Terwijl het getimmer verder klinkt op de achtergrond zoemt de drone over de cacaoveldjes.

Debbie Eraly, februari 2017

« Terug

Sluiten